Slovenië

Bled, Slovenië

Belangrijk: Wil je Slovenië in met de auto? dan heb je wederom een Vignet nodig, deze is ook weer te krijgen aan tankstations onderweg dichtbij de grens.

De route naar Slovenië kun je op 2 manieren rijden , de korte route via de tol weg of als je veel tijd hebt met een tussenstop in de Grossglockner en door de bergpas. Wij kozen dit maal voor de eerste optie. Na zo’n 3 uur rijden kwamen we aan in Bled en hebben we onderweg alvast mogen genieten van de prachtige natuur van Slovenië!

In Bled hebben wij drie nachten op onderstaande camping geboekt. Deze camping ligt direct aan het betoverende meer. De camping is zeer kindvriendelijk er is veel te doen. Daarnaast is er een verse broodjes service, een restaurant, winkel en zijn er allerlei activiteiten te boeken. kortom: een aanrader!

https://www.sava-camping.com/si/camping-bled

S’avonds mochten wij onze eerste regenstorm trotseren en bleef het bij een etentje aan de andere kant van het meer en wat boodschappen. Het is in Bled handig om voor dinner te reserveren veel van de plekken die wij vonden via tripadvisor waren vol. Zin in een goede pizza? Aan de centrum kant van het meer aan de oever kun je diverse restaurants vinden.

Ljubljana , Slovenië

Op nog geen uur rijden van Bled ligt Ljubljana de hoofdstad van Slovenië. Wij kozen ervoor deze te bezoeken op de minst zonnige dag van de 3 die we verbleven in Bled. Voor deze stad kreeg ik veel aanmoedigingen binnen dus ging deze op de lijst. Ljubjana oogt nier perse als een wereldstad het is vooral schattig en mooi. Door het kanaal wat om de stad heen ligt heeft het zelfs wat weg van Venetië. Je kunt er goed shoppen en er is veel mooie architectuur te zien. Zo kun je ook in Ljubljana weer een kasteel op voor uitmuntende uitzichten en diverse monumenten bezoeken.

Buiten het centrum ligt een alternatieve wijk “MetelKova Mesto” die als je houd van graffiti en street-art zeker de moeite waard is om te bezoeken!

Leuk weetje: Ljubljana heeft een typische soep dat lijkt op een Uiensoep met kaas. Maar schijn bedriegt.. het is namelijk een zuurkool soep! Les: Volg niet altijd de beeldinterpretatie van een heerlijk doen uitzien gerecht. niets is wat het lijkt 😉

Bled , het meer rond! (Slovenië)

Hoe je het meer rond wilt kun je zelf kiezen, lopend, fietsend, varend… Wij pakte deze dag de Mountainbike. (te huur bij de camping!) De zon was al vroeg op en dus waren wij al vroeg op pad. Rondom het meer van Bled is er namelijk een heleboel te zien en te doen!

-Een boottocht naar het idyllische kerkje
-Fietsen of wandelen door de bosgebieden
-Omhoog naar het kasteel van Bled
-Suppen op het meer

en het bezoeken van leuke terrasjes met uitzicht om de beroemde Bled Cream Cake te proeven. En ik kan je vertellen die cake is om van te SMULLEN!!

Triglav National park (Slovenië)

Deze dag was voor ons een reisdag, we gingen op de bonnefooi opzoek naar een plek om te overnachten in het levendige gebied van de Soča Rivier waar we een activiteit geplanned hadden. We wisten al dat het een mooie rit zou worden van de verhalen.. maar zo mooi hadden we niet bedacht. 50 speltbochten omhoog (en weer naar beneden) om zo hèt gezicht van de Alpen te ontdekken. De Bergen met groene velden en rinkelende bellen aan koeien en schapen. Bovec & Soča staan bekend om zijn Activiteiten rondom de Alpen rivier, denk bijvoorbeeld aan Raften, Canyoning, Paragliding etc. Rondom de rivier liggen een heleboel toffe campings maar ook deze zijn verder van te voren gereserveerd en waren dus vol.

Tip: ga met een geboekte overnachting op pad De websites van de campings hebben namelijk alleen maar contactformulieren of doen zij telefonische boekingen. Je kan dus niet zelfstandig boeken en maakt het dit dus een stuk lastiger om kort van tevoren te boeken.

Uiteindelijk vonden we alsnog een leuke kampeer plek! Rustig, klein maar toch netjes en nieuw en heeeeel handig ook weer een eigen activiteiten bureau!

https://www.booking.com/hotel/si/top-rafting-rooms.nl.html

Raften op de Soča, Slovenië

Tijdens ons rondje boodschappen ontdekte we dat er een waterval in de buurt van de camping ligt op een kwartiertje lopen. Niet super bijzonder maar wel leuk om even mee te pakken! Zorg wel dat je de aanwijzingen volgt anders sta je binnen no-time in de stenen te sukkelen. Wel ontdekte we hierbij een lekker natuur badje om even in de dobberen. Waarna we later wel de goede route gewezen werden! Helaas kun je niet heel dichtbij deze waterval komen. Toch is de kleine wandeling wel de moeite waard en eindig je op een mooi kijkpunt waar je een goed uitzicht hebt op de waterval.

Zoals hierboven vermeld konden we via onze camping de rafting boeken. Na een korte rit in de auto konden we het water op samen met een Sloveens gezin met 3 kids. Maakte dat het minder leuk? Nee absoluut niet! We hadden een super leuke guide die voor een onvergetelijke middag zorgde met allerlei trucjes en onverwachte dingen om de spanning er toch in te houden. Tijdens de rafting maakte hij continue foto’s van iedereen zodat ook dit moment word vastgelegd.

Voor een kleine prijs van 10 euro kon je de foto’s van hem kopen en had je deze twee dagen later in je mailbox! ’s avonds na de rafting kwam het bericht dat Slovenië niet langer de nederlandse toeristen ontving zonder quarantaine. Dat bevestigde onze keuze om door te gaan naar Italië!

Delen?